Pages

Total Pageviews

14 March 2010

Back to the Basic
Bismillah,

Assalamualaikum kpd para pembaca....

Topic ini menekankn tntg perkara yg sudah kita ketahui or known as basic tapi ada segelintir drpd kita meremehkn perkara2 ini....
Astagfirullah alazim...
Lebih teruk lagi , ade yg tidak mengetahui apabila diajukn pertnyaan2 yg simple mgenai perkara2 ini....
Apa sudah jadi dgn umat islam sekarang??
Jika kita menghayati tanda2 kiamat pun, ia seakan2 akn tiba hari kiamat pada bila2 masa saja.....
Semua yg telah dikatakan oleh Rasulullah hampir menjadi realiti sudah...
Adakah kita masih tidak mnyedari perkara ini???
Adakah hanya setelah pintu taubat telah tertutup baru kita meraung, menangisi ape yg tlh terjadi....
Semoga kita semua tergolong didlm org yg berjaya di akhirat kelak...
Allahu a'lam....

Harap mereka yg telah mmbaca post ini dpt mempraktikkan ape yg diutarakn.....
Tidak aper kalaupun baru bermula jadi sekarang kerana ia lebih bagus dri tidak bermula langsung...
Hidup kita ini perlukn penghijrahan...
Hijrah kearah kebaikn......

Basic thing...

Rukun Islam ada lima (5) perkara :

Semua org sudah amat maklum mengenai hal ini....
Tahu??
Tahu saje , aper gnanya jika ia tidak dipraktikkan.....
Ape gnanya ilmu yg bergunung di dada, tetapi tidak digunakan,
Seumpama pohon yg tidak berbuah....

(1) Mengucap dua kalimah syahadat

أَشْهَدُ أَن لاََّ إِلَهَ إِلاَّ الله وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا رَّسُوْلُ اللهِ
“Aku bersaksi bahawa tiada tuhan (yang berhak disembah dengan sebenar-benarnya) melainkan ALLAH dan aku bersaksi bahawa Muhammad itu adalah Pesuruh ALLAH.”


Syahadah yang akan kita bincangkan di sini adalah penyaksian, pengakuan dan keyakinan pada Dua Kalimah Syahadah yang menjadi syarat untuk seseorang itu memeluk agama Islam.
Bukan hanya sekadar melafazknnya, kita seharusnya mghayati mksdnya...
Ramai umat islam pada Hari ini mganggap ia hnyalah sekadar kata2 yg perlu disebutkn...
Ini dinyatakan secara jelas dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam Muslim dalam hadis yang masyhur bahawa Rasulullah s.a.w telah ditanya tentang Islam:

Mafhumnya: "Wahai! Muhammad, khabarkanlah kepadaku tentang Islam. Maka Rasulullah telah menjawab: Islam (adalah) engkau mengakui bahawa tiada tuhan melainkan ALLAH dan bahawa Muhammad itu adalah pesuruh ALLAH..”
(Hadis riwayat Imam Muslim, kitab al-Iman, hadis no. 9)


Ini kerana ramai orang yang mengaku diri mereka sebagai muslim, akan tetapi mereka tidak memahami dengan sebenar-benarnya maksud dan tuntutan daripada pengakuan Dua Kalimah Syahadah ini. Mereka bukan sahaja tidak menunaikan kewajipan dan kefarduan dalam Islam, malah lebih malang lagi mereka mungkin melakukan suatu perbuatan atau mengucapkan suatu perkataan yang membatalkan Dua Kalimah Syahadah itu lalu menjadi kafir. Maka itu, mereka hanyalah muslim pada nama sahaja akan tetapi dari segi hakikatnya mereka tidak jauh berbeza dengan orang yang tidak menerima pengakuan Dua Kalimah Syahadah ini.

(2) Sembahyang lima waktu

Solat 2 waktu merupakn rukun islam yg kedua.....

Cuba kita hayati betapa susahnya Rasulullah mngurangkn perintah solat dae 50 kpd 5 kali sahaja ketika peristiwa israk dan mikraj...
Tapi adakah kita ini dikra bersyukur??
5 wktu sehari semalam pun adakalanya kita tertinggal dan yg paling teruk lagi ade yg mninggalknnya dgn sengaja...
Astaghfirullah alazim....
Layakkah kita bergelar umat Muhammad??

Israk dan Mikraj adalah mukjizat Nabi Muhammad sallalahu Alaihi wasallam yang tidak boleh difikirkan secara 'aqliah' sahaja, tetapi harus diyakini dengan iman. Kerana itu Allah subhanahu wata'ala mewujudkan peristiwa ini sebagai memperlihatkan kebesaran-Nya termasuk untuk menerima kewajipan solat dan menguji keimanan seseorang terhadap Nabi Muhammad sallallahu Alaihi wasallam.

Kewajiban solat bermula semasa Mikraj Nabi Muhammad sallallahu Alaihi wasallam. Baginda telah menjelajah tujuh lapis langit, lalu sampai ke Sidratulmuntaha, yakni suatu tempat yang tertinggi di atas langit yang ke tujuh. Di sinilah Nabi Muhammad sallallahu Alaihi wasallam menerima wahyu atau perintah langsung daripada Allah subhanahu wata'ala berupa solat fardu lima waktu. Allah subhanahu wata'ala menjelaskan perkara ini seperti yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim.

"Sesungguhnya Aku telah putuskan fardu-Ku, dan telah Ku beri keringanan atas hamba-hamba-Ku, dan Aku akan membalasnya satu kebaikan dengan sepuluh ganjaran."

Penjelasan di atas mengandungi maksud bahawa solat lima waktu itu apabila dikerjakan dengan ikhlas dan penuh khusyuk, akan sama nilainya dengan menunaikan solat lima puluh kali dari segi pahalanya.

Solat merupakan salah satu rukun Islam yang lima. Turunnya perintah solat berlainan dengan turunnya rukun Islam yang lain. Kalau perintah zakat, puasa dan haji cukup dengan perantaraan Jibril, tetapi perintah solat, Nabi sendiri yang bertemu dengan Allah subhanahu wata'ala. Jelas sekali solat itu sebagai tiang agama, seperti yang terkandung dalam riwayat Thabrani, Rasulullah sallalahu Alaihi wasallam bersabda:

"Amalan seorang hamba yang mula-mula diperiksa di hari kiamat ialah solatnya. Jika solatnya baik, maka diterimalah amal-amalnya yang lain. Jika solatnya rosak, maka amal-amal yang lain tidak diterima."

Sementara keimanan seseorang dapat diuji melalui israk dan mikraj. Sepulangnya Nabi dari perjalanan itu, kebanyakan daripada orang kafir Quraisy yang diketuai oleh Abu Jahal semakin mengejek dan menghina Nabi Muhammad sallallahu alaihi wassalam. Malah mereka yang masuk agama Islam pun kembali kepada kekufuran. Tetapi bagi mereka yang mantap imannya akan menjadi semakin kuat imannya sekuat iman Sayidina Abu Bakar As-siddiq, yakni orang pertama yang membenarkan peristewa Israk dan Mikraj.

SubhanaAllah....
Segala puji hanya bagi Allah..

Sila lawati pautan di bwh untuk mengetahui panduan solat yg lengkap...
http://tanbihul_ghafilin.tripod.com/panduanlengkapsembahyang.htm

Solat.....

1. Abu Zar RA meriwayatkan bahawa suatu hari, pada musim dedaun sedang berguguran, Rasulullah s.a.w. keluar dari rumahnya. Baginda SAW mengambil ranting dari sebatang pohon yang daun-daunnya sudah mulai gugur dengan lebatnya seraya bersabda : “Ya Abu Zar! Apabila seorang Islam menunaikan solatnya kerana Allah, dosanya gugur seperti daun-daun yang gugur dari pohonnya ini”. (Riwayat Ahmad dengan sanad yang hasan).

2.Adalah disebutkan di dalam hadis bahawa Allah SWT menganugerahkan lima kurnia ke atas orang yang menjaga solatnya, iaitu:
a.Dipermudahkan rezeki.
b.Diselamatkan daripada azab kubur.
c.Menerima buku amalan dengan tangan kanannya pada hari kiamat.
d.Dapat melintas titian sirat pantas seperti kilat.
e.Masuk syurga tanpa hisab.

Wah....
Allahu Akbar....
begitu byk sekali kbaiknnya....
Solat juga dpt menghindari seseorg itu dari berbuat prkara mungkar jika ia sempurna dilakukn.....
Adakah pnca2 gejala2 jenayah yg berlaku sekarang itu berpunca dae solat seseorg itu???
Allahu a'lam....

(3) Berpuasa sebulan dalam bulan Ramadhan
(4) Menunaikan haji ke Baitullah (Mekah)
(5) Menunaikan zakat


Mungkin setakat ini sahajalah wrkah pada kali ini....
Diharap semua pembaca dpt mgambil iktibar drpd post ini..
InsyaAllah....

Yg baik itu drpd Allah,
yg buruk itu drpd ana sendiri...

Salam perjuangan.....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...